Мистецько-кулінарний фестиваль Херсонщини «Таврія-Борщ» запросили у гості на «Гобелен-фест»

0
12

Цього року улюблений і найсмачніший мистецько-кулінарний фестиваль Херсонщини «Таврія-Борщ» запросили у гості на «Гобелен-фест» — а ми ж завжди готові!

28 вересня в смт.Асканія Нова 20 делегацій з усієї Херсонщини взяли участь у фестивалі-конкурсі приготування борщу. Своїх друзів та колег на фестивалі, як завжди, супроводжували кращі майстри декоративно-ужиткового мистецтва з яскравими презентаційними виробами та сувенірами. А організував і зібрав разом цю завзяту команду Херсонський обласний Центр народної творчості.

Гості фестивалю мали виняткову можливість скуштувати 20 різноманітних борщів за народними місцевими, а також неординарними авторськими рецептами з додаванням самих незвичних для цієї страви продуктів. Поряд з традиційними червоним та зеленим вдалося поласувати борщами за бабусиними рецептами: з колобками та балабениками, з начиненою галушкою качкою, зі смаженими бичками, линами, карасями. Самими неочікуваними та незвичайними були борщі з раками, кавуном та виноградом.

А вже який багатий стіл вміють накривати наші господині і на які хитрощі йдуть, щоб по-особливому подати свою коронну страву, всі пересвідчились, коли відвідали «столи достатку» та стали учасниками кулінарного флешмобу з куштування борщу.

Одним із критеріїв оцінки майстерності учасників було вміння творчо захисти, цікаво прорекламувати та яскраво презентувати свій борщ на великій святковій фестивальній сцені, де культпрацівники — як риба у воді, чи в нашому випадку – «як м’ясо в борщі».

Яскраві постановки з театралізацією, запальні танцювальні замальовки, гуморески і головна умова творчої презентації – пісні про борщ, яких цього дня прозвучало аж 20 і жодна не повторювалася!

Тож за сумою балів з майстерності подачі, смакових якостей страви, а також реалізації творчих проектів на сцені почесне журі визначили переможця фестивалю «Таврія-Борщ 2019», це — творчий колектив КЗ «Базовий клубний заклад Іванівської селищної ради», директор Анастасія Анодій, шеф кухар Володимир Ліхачов.

Також ще 9 команд-учасниць стали переможцями у різних номінаціях:

— «Промоушен-Борщ»(найкраща творча презентація) — ансамбль народної пісні «Арнаутські зорі» селища Комишани Херсонської міської ради, шеф-кухар Ганна Федорівна Грода, су-шеф голова Комишанської селищної ради Олександр Фатєєв;

«Феєрія смаку»(неперевершений смак) — працівники Асканійського дитячого ясел-садка загального розвитку, шеф-кухар Катерина Щербина;

«Ноу-Хау-Борщ» — (з додаванням незвичних продуктів) — працівники культури Високопільського району, шеф-кухар Тетяна Тетеря;

«Вміла готувати, вміла й подавати»(найоригінальніша подача борщу) команда «Королеви квітів і смаку» Білозерського району, шеф-кухар Людмила Стенгенська;

— «З бабусиної печі» — (за збереження народних кулінарних традицій) — творчі колективи Тавричанської ОТГ, шеф-кухар Оксана Довбня;

— «Мрія українця»(найбагатший стіл) — працівники культури Іванівського СБК Присивашської ОТГ, шеф-кухар Зінаїда Фоменко;

«Талант не проїси»(краща пісня про борщ) — творчий колектив працівників КЗ «Олешківський ЦКД», шеф-кухар Юлія Біла;

«Борщ — елітна страва» — (вишукана подача борщу) — команда директорів Будинків культури Нижньосірогозького району «Сірогозькі дівулі», шеф-кухар Наталя Жданова;

«Щасливі разом» — (за активну творчу позицію) — творчий колектив Семенівського СБК Каховського району, шеф-кухар Ольга Макарчук.

І якщо в українців хліб усьому Голова, то Борщ — це гетьман нашої народної кулінарії! Він окраса будь-якого столу і візитна картка кожної господині. Тож наступного року чекаємо ще більше нових учасників та смачних кулінарних вражень.

Центр народної творчості дякує усім за участь, творчу невгамовність, кулінарну майстерність та активну життєву позицію! Ми завжди щасливі бути з вами разом!